Евакуисан небодер: Откривен нов начин преноса коронавируса?

Агенције
Евакуисан небодер: Откривен нов начин преноса коронавируса?

Власти у Хонгконгу евакуисале су становнике 35 домаћинстава који дијеле одвод, због сумње да се овим путем шири коронавирус.

Права драма у понедјељак се одиграла у Хонгконгу. Тамо су власти наредиле евакуацију једне стамбене зграде након што је потврђено да су два становника те зграде заражена коронавирусом.

Заражени су мушкарац и жена, наводно у шездесетим годинама. Како пише Саут Чајна морнинг пост, а преноси Јутарњи лист, заражена жена (62) је живјела у стану тачно испод мушкарца, а ти станови имају заједнички одвод.

Тај је податак одмах изазвао аларм код власти које сада истражују могућност да се вирус преноси и ваздухом. Због тога су одмах евакуисали становнике 35 других станова који деле тај одводни систем те их подвргли медицинском надзору.

Засад је познато да је заражена жена прва обољела од коронавируса - почела је да кашље 3. фебруара, потом три пута отишла код љекара у наредна 4 дана, а затим се 9. фебруара пријавила у болницу Принцес Маргарет. Одмах је стављена у изоловано одјељење и у стабилном је стању.

Истовремено, власти су лоцирале чланове њене породице који су такође стављени у карантин и подвргнути тестирању на коронавирус, а упућен је позив и таксисти који је жену возио у болницу да се јави на преглед.

Професор микробиологије на Универзитету у Хонгконгу Јуен Квок рекао је да одводна цијев у купатилу није добро затворена и да је могла да пренесе вирус, присутан у фекалијама и то преко вентилације.

“Када особа укључи вентилатор у купатилу, ваздух из канализације може да уђе у тоалет преко цијеви за вентилацију”, рекао је Квок.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана