ЕУ увела нове економске санкције Русији

Агенције
ЕУ увела нове економске санкције Русији

Брисел - Европска унија усвојила је широке економске санкције против Русије, у нади да ће приморати Москву да промјени политику према Украјини, саопштили су извори ЕУ.

Нове мјере превазилазе мјере замрзавања средстава и забране виза које су досад уведене и намећу ограничења у финансијском, војном и енергетском сектору како би Русија платила већу цијену континуиране интервенције и подршке коју пружа проруским активистима у Украјини, преноси АФП.

Међу новим мерама је, прије свега, могућност ограничења приступа руских банака европским тржиштима капитала, што би могло да угрози предузећа за пружање финансијских услуга која послују у Русији, наводе француски медији.

"САД би већ данас могле да уведу додатне санкције Русији"

Америчка Бијела кућа саопштила је да би САД већ данас могле да уведу додатне санкције Русији.

Оштрије санкције САД услиједиле би послије такође оштријих санкција Русији које су раније данас договорили лидери Европске уније.

Портпарол Бијеле куће Џош Ернест изјавио је да су санкције ЕУ добродошла новост.

Он је рекао да очекује да ће санкције ЕУ бити сличне санкцијама које су САД увеле прије око двије седмице, а чија су мета биле веће руске банке, као и енергетске компаније и произвођачи оружја.

Портпарол није прецизирао детаље евентуалних нових америчких санкција.

САД су вршиле притисак на европске земље да усвоје оштрије санкције послије обарања малезијског авиона на истоку Украјине, за шта запад окривљује проруске сеператисте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана