ЕУ следеће недјеље о преговарачком оквиру за Сјеверну Македонију

Танјуг
ЕУ следеће недјеље о преговарачком оквиру за Сјеверну Македонију

БРИСЕЛ - Након што је бугарски парламент данас одлучио да се укине вето на отварање приступних преговора са Сјеверном Македонијом, подржавши француски компромисни приједлог о рјешавануу спора између Софије и Скопља, на земљима чланицама ЕУ је да следеће недјеље постигну консензус око предложеног преговарчког оквира за ову земљу.

Дипломатски извори ЕУ за Тањуг кажу да ће се ово питање од понедјељак наћи на агенди састанка ЕУ амабасдора у Бриселу.

Претходно је премијер Сјеверне Македоније, Дмитар Ковачевски одбацио иницијативу француског предсједника Емануела Макрона о рјешавању спора са Бугарском као ”неприхватљиву за њега, власти и грађане Сјеверене Македоније”.

Он је у Бриселу, након састанка са лидерима ЕУ 27 и западног Бачкана нагалсио да Сјеверена Македонија тражи да буде примљена у ЕУ ”под истим услолвима како и све постојеће чланице” односно да у ЕУ уђе са својим ”националним идентитетом и поносом”.

Из дипломатских извора Северене Макдоније у Бриселу за Тањуг кажу да ће настојати да се лобоира међу земљама чланицама да се овакав преговарачки оквир не прихвати као заједничка позиције ЕУ 27 и да очекују да бар неке од земаља буду против. ”У супротном то ће постати ЕУ позиција на основу које Северна Македонија неће моћи ни надаље да отвори приступне преговоре, а могло би да дође и до подизања тензија у региону”, наводе извори Тањуга у Бриселу.

Француски приједлог, против кога су одржане и демонстрације у Скопљу, предвиђа да преговарачки оквир са Северном Македонијом укључује ”постизање конкретних резултата и савјесну примјену билатералних споразума, укључујући Споразум о добросуседству са Бугарском и Софијску декларацију из маја 2018. године, али и захтјева усвајање Акционог плана од стране Скопља како би се заштитила прва мањина.

Истовремено, приједлогом се предвиђа да би Северна Македонија морала да призна у преамбули свог Устава да су Бугари једна од конститутивних етничких група у земљи, али нема референцу која би могла сугерисати да Бугарска признаје македонски језик.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана