ЕУ припрема четврти пакет санкција за Бјелорусију

Taњуг
ЕУ припрема четврти пакет санкција за Бјелорусију

БРИСЕЛ - Европска унија припрема четврти круг санкција против високих бјелоруских званичника као одговор на прошлогодишнје спорне предсједничке изборе и могла би да санкционише чак 50 лјуди од јуна, изјавиле су четири дипломате.

Министри иностраних послова ЕУ разговарали су данас о Бјелорусији, а дипломате су рекле да велики број од 27 чланица блока сада подржава далје санкције, али да Брисел треба да прикупи доволјно доказа за легално солидне листе, преноси Ројтерс.

„Радимо на слједећем пакету санкција, за који се надам да ће бити усвојен у наредним недјелјама", рекао је шеф сполјне политике ЕУ Жозеп Борелј, који је предсједавао састанком.

„Четврти пакет (санкција) вјероватно ће бити у групама (појединаца), али то ће бити значајан пакет", рекао је један дипломата ЕУ за Ројтерс.

Заједно са Сједињеним Државама, Британијом и Канадом, ЕУ је већ увела замрзавање имовине и забране путовања за готово 90 званичника, укључујући предсједника Александра Лукашенка, након избора у августу, за које противници и Запад кажу да су намјештени.

Пољска и Литванија, у које је опозициона лидерка Светлана Тихановска побјегла након избора на којима тврди да је побједила, предводиле су покретање додатних санкција усред фрустрације због тога што су до сада уведене мјере имале мало ефекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана