ЕУ подржала Јужни гасни коридор

Срна
ЕУ подржала Јужни гасни коридор

Рига - Учесници самита ЕУ у Риги подржали су пројекат јужног гасног коридора који повезује резерве овог енергента у подручју Каспијског мора са чланицама ЕУ заобилазећи Русију, те почетак испоруке Украјини из Мађарске, Пољске и Словачке.

“Учесници су истакли потребу за енергетским тржиштима која добро функционишу са стабилним, транспарентним регулаторним оквиром који је позитиван према инвеститорима, за владавином права и постепеном либерализацијом тржишта”, наводи се у заједничком саопштењу након самита у Риги.

Такозвани Јужни гасни коридор представља систем цјевовода, од којих су неки изграђени, а неки су тек у плану, који ће да споје подручје Каспијског мора и ЕУ са земљама Кавказа заобилазећи Русију.

Овај систем укључује гасоводе Јужни Кавказ, Транс-Аналодију и Транс- Адријатик. Коридор прелази територије Азербејџана, Грузије, Турске, Грчке и Албаније.

Јужни коридор појавио се као замјена за пројекат “Набуко” који је био веома популаран у претходној деценији, али је морао да буде отказан због мањка инвестиција, подсјећа ТАСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана