ЕУ: Питање “корона пасоша” осјетљиво и тешко

Срна
ЕУ: Питање “корона пасоша” осјетљиво и тешко

БРИСЕЛ - Лидери ЕУ на ванредном састанку Европског савјета 21. јануара разговараће и о увиђењу тзв. корона пасоша, најављено је у Европској комисији.

"Важно је сагледати шта би била потенцијална права људи који би имали те пасоше, али и права оних без таквих пасоша. У питању је врло осјетљива дебата која се мора одржати међу лидерима ЕУ током видео-конференције у четвртак”, каже портпарол ЕК Ерик Мамар.

Дебата о корона пасошима наћи ће се на дневном реду састанка лидера ЕУ, који је у цијелости посвећен одговору на пандемију, на захтјев грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса, који је затражио увођење “сертифиата о вакцинацији” како би вакцинисани могли слободно да путују.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел каже да “не искључује” могућност увођења таквих сертификата, а да је тим поводом већ имао неформалне разговоре с лидерима ЕУ.

Он напомиње да се мора успоставити европско јединство о томе да ли уопште уводити такав докумет, али и када.

“Више људи би морало бити вакцинисано прије него што то буде примјенљиво. Ако би се примијенио прерано изазвало би велику фрустрацију у Европи”, поручио је Мишел гостујући у недељу увече на холандској телевизији.

У ЕУ оцјењују да се ради о “врло осјетљивој теми” која се мора сагледати и са правног спекта.

“Ова тема је осјетљива у многим европским земљама, јер ће неке од њих имати утисак да смо с таквом потврдом у ствари одлучили да је вакцинација обавезна, а у многим земљама сматрају да је боље ако вакцинација остане добровољна и ако не одлучимо да је учинимо обавезном. Морамо покушати што је више могуће да изградимо европско јединство и за овако тешка питања”, каже Мишел.

Видео-конференција ЕУ лидера заказана је за четвртак у 18 часова.

У Бриселу напомињу да се не очекује доношење одлуке о “корона пасошима” већ само политичка дебата.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана