ЕУ очекује ковид пасоше до љета

Агенције
ЕУ очекује ковид пасоше до љета

ПОРТО - ЕУ се нада да ће ковид пасоши бити спремни до љета, изјавио је премијер Португалије Антонио Коста. Он је говорио након виртуелног састанка Европског савјета, у вријеме када међу појединим европским земљама расте оптимизам у вези са наставком путовања између држава.

Коста је истакао да лидери ЕУ бране предложену мјеру на нивоу Европе и да је циљ сарадња на ковид пасошима са Европском комисијом.

– Надамо се да ће до љета бити могуће постојање тог документа – навео је Коста.

Европска комисија тренутно ради на дигиталном документу који ће омогућити људима да докажу да су вакцинисани против ковида 19 и да су негативни на тесту за вирус корона, пише Раша тудеј.

Исланд и Бахреин су већ увели сертификат за вакцинисање, а Тајланд, Данска, Финска, Шведска и Мађарска планирају да уведу ковид пасоше.

Грчка, Шпанија, Аустрија и Бугарска су подржале сертификат ЕУ, али су друге земље, укључујући Француску, Белгију и Велику Британију, изразиле етичку забринутост због могућности дискриминисања оних који нису вакцинисани.

Њемачки канцелар Ангела Меркел потврдила је након јучерашњег састанка Европског савјета да би пасоши требало да буду спремни до љета.

На увођење пасоша позвала је и Међународна асоцијација за ваздушни превоз, која представља више од 290 авио-превозника.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана