ЕУ: Кршење санкција према Русији кривично дјело

Танјуг
ЕУ: Кршење санкција према Русији кривично дјело

БРИСЕЛ- Савјет Европске уније је данас једногласно усвојио одлуку да се кршење рестриктивних мјера према Русији третира као кривично дјело ЕУ.

Ова кривична дјела су укључена у Уговор о функционисању ЕУ, а циљ је да се спријече покушаји заобилажења санкција.

Павел Блажек, чешки министар правде и предсједавајући Савјета ЕУ, је тим поводом изјавио да је ЕУ усвојила много санкција против Русије “како би циљала руску економију и осујетила њену способност да настави са агресијом” на Украјину.

Да би санкције успјеле, каже чешки министар, “њихова примјена захтјева заједнички напор, а данашња одлука је суштинско средство да се осигура да ће сваки покушај заобилажења ових мјера бити заустављен”, саопштено је из ЕУ.

ЕУ сматра да је од “суштинског значаја да се те мјере у потпуности спроведу”.

Савјет ЕУ објашњава да тренутно државе чланице имају различите дефиниције о томе шта представља кршење рестриктивних мјера и које казне треба да се примјене у случају кршења што може да доведе до различитог степена спровођења санкција и ризика од њиховог заобилажења.

Као сљедећи корак, Европска комисија ће представити приједлог директиве која садржи минимална правила која се тичу дефинисања кривичних дјела и казни за кршење рестриктивних мјера ЕУ. О овом нацрту ће затим морати да расправљају и усвоје га Савјет ЕУ и Европски парламент.

У Уговору о функционисању ЕУ, као кривична дјела се наводе тероризам, трговина људима и сексуална експлоатација жена и дјеце, недозвољена трговина дрогом, недозвољена трговина оружјем, прање новца, корупција, фалсификовање средстава плаћања, компјутерски криминал и организовани криминал.

Европска комисија је 25. маја представила приједлог одлуке о проширењу листе криминлних дјела и на кршење рестриктивних мјера које је усвојила ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана