ЕУ казнила пет банака због картелског трговања валутама

Tанјуг
Foto: гс

БРИСЕЛ- Европска комисија изрекла је новчане казне за пет банака због незаконитог картелског удруживања у трговини девизама.

Швајцарска УБС банка, британски Барклиз, Краљевска банка Шкотске (РБС), ХСБЦ и Креди Свис, кажњене су са укупно 344 милиона евра (390 милиона долара), саопштила је данас Комисија.

Истрага, која је била фокусирана на трговину валутама држава и састава Г10, открила је да су трговци девизама у ових пет банака размјењивали осјетљиве информације и разговарали о плановима трговања. Они су повремено координисали трговачке планове путем интернета у професионаној групи за четовање под називом Стерлинг Ладс, саопштила је ЕК.

Новчане казне за четири банке - УБС, Барклиз, РБС и ХСБЦ, смањене су за 10 процената јер су признале учешће у картелу.

Кредит Свис није добио толико смањење јер није сарађивао са властима, навела је Комисија, додајући да је тој банци новчана казна снижена за 4,0 посто будући да није одговорна за све аспекте случаја.

УБС на крају неће морати уопште да плати казну јер је банка добила „пун имунитет“ пошто је пријавила постојања картела.

„Наше одлуке да казнимо картел УБС, Барклиз, РБС, ХСБЦ и Креди Свис шаљу јасну поруку да Комисија остаје посвећена обезбеђивању здравог и конкурентног финансијског сектора који је од суштинског значаја за инвестиције и раст“, навела је шефица евроспке комисије за заштиту конкуренције Маргрет Вестагер у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана