ЕУ хитно да се састане због проблема са азилантма

Танјуг
ЕУ хитно да се састане због проблема са азилантма

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц тражи хитно одржавање ванредног састанка шефова држава и влада ЕУ због проблема са азилантима.

Он је, у интервјуу бечком дневнику "Естерајх“, казао да би било "неодговорно" да се састанак на ову тему одржи тек средином октобра, када је то предвиђено.

Курц је рекао да су "чак и УН, које нису познате по брзом дjеловању, заказале сjедницу за 30. септембар".

Европа, према његовим рijечима, мора да се „пробуди“, указујући да су трагични догађаји, као што је смрт 71 избjеглице у камиону пронађемом у Аустрији, трагични позив на буђење.

Споро дjеловање држава ЕУ, као и инсистирање на поштовању Даблинског споразума, како истиче, само подстиче посао кријумчара.

"Потискивањем и гледање по страни стање се само погоршава. Зато смо предложили план од пет тачака. Морала би убудуће да постоји могућност да се захтjев за добијање азила у ЕУ подноси у земљама које нису у Унији. За то је потребно донијети одлуку на нивоу ЕУ“, објаснио је Курц.

Шеф аустријске дипломатије почетком недјеље представио је предлог од пет тачака за ријешење избјегличке кризе, који предвиђа борбу против Исламске дрзазве, успостављање безбједносних зона на терену, прихватне центре у региону, али и појачан надзор дуж балканске руте и укључење земаља западног Балкана у решавање проблема азиланата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана