Ерупција вулкана у Индонезији, евакуисано 800 људи

ГС
Ерупција вулкана у Индонезији, евакуисано 800 људи

Најмање 800 људи је евакуисано из индонежанске провинције Сјеверни Сулавеси након вишеструке ерупције вулкана Руанг у тој области, који је претходних дана избацивао лаву и пепео, саопштио је данас Центар за вулканологију и смањење геолошке опасности (ПВМБГ) ове земље.

Вулкан, који се налази на острву Руанг, око 100 километара од главног града провинције Манадо, еруптирао је више од три пута од уторка.

"Надлежни су подигли ниво узбуне након повећане активности“, рекла је Херунингтиас Деси Пурнамасари, званичница ПВМБГ за Ројтерс.

"Ерупцију планине Руанг покренули су недавни земљотреси на острву, а ова планина емитује опасне и 'експлозивно вруће облаке' до 1,8 километара у небо. Морамо да евакуишемо острво јер очекујемо да би могло да дође до додатних ерупција. У кругу од четири километра од кратера није дозвољена никаква активност“, додала је званичница.

Снимци које је Ројтерс видио показују токове црвене лаве низ планину, који се огледају у водама испод, као и облаци сивог пепела изнад кратера.

"Острво Руанг је дом за око 838 становника, од којих је већина евакуисана на најближе острво Тагуланданг“, рекла је Пурнамасари.

Индонезија се налази на такозваном "пацифичком ватреном прстену", што је подручје високе сеизмичке активности на неколикох тектонских плоча, подсјећа Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана