Ердоган се правда и пријети Европи

Агенције
Ердоган се правда и пријети Европи

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган бранио је турску инвазију на сјевер Сирије која је наишла на осуде широм свијета.

Ердоган је Европи поручио да ће јој послати сиријске избјеглице ако инвазију окарактерише као окупацију.

Предсједник Турске је рекао да ће турска војна операција подржати територијални интегритет Сирије тако што ће сузбити курдску контролу на сјевероистоку земље.

Он је рекао да је од почетка инвазије јуче убијено 109 “терориста”.

Ердоган је упозорио и Европу да ће Турска отворити врата и послати сиријске избјеглице на Стари континент ако Европа окарактерише инвазију у Сирији као окупацију, преноси Ројтерс.

“О Европско унијо сабери се” Понављам, уколико покушате да представите нашу операцију као инвазију, отворићемо врата и послати вам око 3,6 милиона миграната”, рекао је Ердоган у говору у Анкари.

У Турској је 3,6 милиона сиријских избјеглица. Прилив миграната из Турске ка Европи знатно је опао послије споразума постигнутог 2016. између Анкаре и ЕУ.

Европске земље жестоко су критиковале операцију коју је Турска јуче покренула на сјевероистоку Сирије против курдских сиријских бораца које Анкара сматра терористима али које подржава Запад јер се сматрају ударном песницом у борби против екстремиста Исламске државе.

“Никад нисте били искрени. Сада кажу да ће блокирати три милијарди евра (обећаних турској у склопу мигрантског споразума). Да ли сте икад поштовали обећање које нам је дато? Нисте!”, рекао је он у поруци Европљанима.

“Уз помоћ Бога наставићемо наш пут, али отворићемо врата” мигрантима, додао је он.

Турски предсједник је говорио и о судбини страних припадника Исламске државе које курдске снаге држе затворене, а куда ће они, забрињава Запад, прије свега Европу.

“Учинићемо шта је потребно са затвореницима Исламске државе. Задржаћемо оне који треба да остану у затвору а друге вратити у њихове земље поријекла уколико они то прихвате”, рекао је Ердоган.

Портпарол Ердогана јуче је позвао европске земље да узму натраг своје држављане на шта оне нису спремне.

Ердоган је рекао да се Турска није усмјерила против “Курда уопште”, наводећи да су мета офанзиве курдски борци.

“Оно што покушавамо да урадимо је да спречимо стварање терористичког ентитета на нашој јужној граници”, рекао је Ердоган.

Он је рекао да ће Турска врло брзо рашчистити “мрачне облаке надвијене над сиријским народом посљедњих осам година” од Минбеџа, сиријског мјеста на 30 километара од турске границе, до ирачке границе.

“Они нису искрени, само измишљају”, рекао је Ердоган говорећи о критичарима Турске. Том приликом посебно је издвојио Саудијску Арабију и Египат.

Он је поручио и Саудијској Арабији да се “погледа у огледало” кад критикује турску инвазију и запитао “ко је довео Јемен у ово стање?”

Египту је, такође, поручио да не може да критикује ову операцију, јер је “Египат убица демократије”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана