Ердоган положио заклетву

СРНА
Foto: Анадолија

АНКАРА - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган положио је данас заклетву у парламенту Турске и преузео дужност шефа државе.

"Заклињем се својом чашћу и интегритетом пред великом турском нацијом и историјом да ћу чувати постојање и независност државе, да ћу се придржавати Устава, владавине права, демократије, принципа и реформи Ататурка и принципа секуларне републике", рекао је Ердоган на церемонији у парламенту, коју је директно преносила телевизија.

Након инаугурације у парламенту биће приређена церемонија у предсједничкој палати у Анкари којој ће, између осталих, присуствовати и предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Свечаности присуствује 21 предсједник државе, међу којима и предсједници Црне Горе Јаков Милатовић, Сјеверне Македоније Стево Пендаровски, Бугарске Румен Радев, Венецуеле Николас Мадуро, Азербејџана Илхам Алијев.

На инаугурацији су и премијери 13 земаља, међу којима је премијер Мађарске Виктор Орбан, а присуствује и предсједник Државне думе Руске Федерације Вјачеслав Володин.

Церемонији присуствују и представници међународних организација, међу којима је и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, те бивши њемачки предсједник Кристијан Вулф, бивши њемачки канцелар Герхард Шредер, бивши шведски премијер Карл Билт.

Ово је Ердогану трећи предсједнички мандат, након што је побиједио у другом кругу избора и тиме продужио дводеценијску владавину за још пет година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана