Ердоган: Достава система “С-400” почетком јула

Срна
Ердоган: Достава система “С-400” почетком јула

Истанбул - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да очекује да ће дијелови руског протвракетног система “С-400” почети да долазе у Турску у првој половини јула, јавили су турски медији.

“Разговарали смо о жС-400ж са Русијом. Питање система је ријешено. Мислим да ће дијелови система почети да долазе у првој половини јула”, рекао је Ердоган новинарима у авиону на повратку из Таџикистана гдје се на самиту Конференције за интеракцију и градњу повјерења у Азији срео са руским предсједником Владимиром Путином.

Вршилац дужности америчког министра одбране Патрик Шенахан прошле седмице је указао на који начин ће Турска бити искључена из програма борбених авиона “Ф-35” уколико Анкара не одустане од планова за куповину “С-400”.

Ердоган је нагласио да ће на ову тему разговарати са америчким предсједником Доналдом Трампом када се сретну на самиту Групе Г20 у Јапану.

У протеклих неколико мјесеци, два савезника из НАТО-а јавно су се спорила поводом турске наруџбе система “С-400”, за који Вашингтон тврди да представља пријетњу по борбене авионе “Ф-35” које Анкара, такође, планира да купи.

Турска је саопштила да “С-400” неће имати утицај на борбене авионе и предложено је Вашингтону да формира заједничку радну групу која ће радити на процјени америчке забринутости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана