Ердоган добио вјетар у леђа

Б92
Ердоган добио вјетар у леђа

Београд - Резултати локалних избора у Турској показују да је Ердоган и послије 12 година власти доминантна фигура на политичкој сцени Турске, изјавио Душан Спасојевић.

"Чињеница да је одбранио Истанбул, задржао Анкару и друга традиционална упоришта његове АК партије широм Анадолије, за Ердогана представља ветар у леђа пред предстојеће председничке изборе на лето, а на којима Турска, први пут од када је 1923. проглашена република, шефа државе бира непосредно, на директним изборима", рекао је Спасојевић Бети.

Према ријечима бившег амбасадора Србије у Турској, премијер Турске је у побједничком говору "и сам признао да су ови избори показали ко је изгубио, више него што су показали ко је на њима победио".

"За очекивати је да ће се у времену пред нама Ердоган немилице обрачунати са можда највећим губитником ових избора - моћним исламским верским покретом имама из Пенсилваније, Фетулаха Гулена. Гуленов покрет, иначе дугогодишњи савезник Ердогана и његове партије у борби против старих секуларних структура предводјених војском, се у последњих годину дана показао као најљући и најопаснији политички противник харизматичног премијера", рекао је Спасојевић.

Душан Спасојевић је оцијенио да су јучерашњи локални избори у Турској били, у суштини, врста референдума са питањем "За или против Ердогана" и додао да се на спољнополитичком плану може очекивати даље заоштравање реторике и наставак политике коју Анкара води од парламентарних избора 2011. године.

"Индикативно је да у синоћњем говору, у коме је посебно поздравио Босну, Македонију и Косово, премијер Ердоган ниједном једином речју није поменуо кримске Татаре. Посебно када се узме у обзир да је и током саме кампање, али и у говору после проглашења победе, жестоко критиковао поједине западне престонице оптуживши их за покушај свргавања демократски изабране владе у Турској", навео је Спасојевић.

Он је додао да га не би зачудио наставак својеврсног спољнополитичког осамостаљивања у односу на традиционалне западне савезнике Анкаре и продубљивање веза са Москвом и Пекингом.

Премијер Турске Режеп Тајип Ердоган прогласио је побједу на локалним изборима пошто је његова партија Партија правде и развоја (АКП) освојила 45 одсто гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана