Ердоган чисти противнике у полицији

Глас Српске
Ердоган чисти противнике у полицији

Анкара - Турске власти ухапсиле су јуче 57 полицијских функционера у оквиру истраге због корупције и злоупотребе положаја, што је према оцјени медија најновија акција државних власти против противника турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана уочи предсједничких избора 10. августа.

У Истанбулу су ухапшена 42 бивша и садашња полицајца, укључујући бившег шефа антитерористичке јединице истанбулске полиције Омера Косеа.

У више градова широм Турске ухапшено је још 15 полицајаца, при чему дневни лист "Хуријет" наводи да су рације истовремено извршене у чак 22 града. Само у Истанбулу је претресала на 200 адреса.

Ухапшени су сумњичени за шпијунажу, неовлашћено прислушкивање, фалсификовање званичних докумената, кршење права на приватност, фабриковање доказа и кршење тајности истраге, наводе турски медији.

Премијер Ердоган оптужује присталице свог бившег савезника Фетулаха Гулена да имају превелики утицај у турској полицији и судству и да су му намјестили корупционашки скандал како би га свргнули са власти уочи локалних избора у марту.

Власти тврде да је операција хапшења покренута због терористичке организације "Тевхид селам", коју су Гуленови агенти из редова безбједносних снага измислили да би прислушкивали на хиљаде људи.

Они су, између осталих, прислушкивали и политичаре, новинаре, академике и друге познате личности у Турској, као и четири бивша министра. Према изјавама званичника канцеларије јавног тужиоца у Истанбулу, издата је наредба за хапшење 76 полицајаца, док се 52 њих већ налазе у притвору.

Већина ухапшених се налазила на кључним позицијама 17. децембра 2013. када је покренута поменута истрага.

Међу ухапшенима су и бивши полицијски шефови Казим Аксој, Рамазан Кандан и Гафур Атак. Аксој је избачен из полиције прошлог децембра са мјеста шефа одјељења за финансијски криминал.

Операцију је покренула истанбулска Јединица за противтероризам, правећи рације по Истанбулу, Анкари и Дијарбакиру. Један од приведених је приликом хапшења носио своју полицијску униформу, док су сви ухапшени прво одведени у болницу Хасеки на прегледе, па онда у притвор у штаб истанбулске полиције у насељу Ватан.

Потјерница

У телевизијском интервјуу током викенда Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да неће посустати у својој намјери да "очисти државу". Такође је додао да ће САД заузети одређени став јер Фетулах Гулен тренутно живи тамо.

- Рекао сам америчком предсједнику о чему је ријеч и он је то разумио. Ипак, важно је поштовати и судске одлуке и једном када се изда црвена потјерница, Гулен неће моћи да остане тамо гдје се сада налази - рекао је Ердоган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана