Епилог упада у Конгрес: Ухапшено 280, поступак против 300 људи

Танјуг
Епилог упада у Конгрес: Ухапшено 280, поступак против 300 људи

ВАШИНГТОН - Америчко министарство правде је покренуло поступак против више од 300 људи због упада у Конгрес 6. јануара, док је најмање 280 људи ухапшено, рекао је замјеник вршиоца дужности генералног тужиоца Џон Карлин.

- Одговорни морају бити изведени пред лице правде и одговараће за оно што су урадили - рекао је Карлин, а пренио Ројтерс.

Његови коментари долазе само дан након што је вршилац дужности шефа Капитола Јоганада Питман изјавио конгресменима да су присталице бившег предсједника Доналда Трампа можда хтјеле и да дигну зграду Конгреса у ваздух.

Амерички ФБИ означио је осумњиченог за убиство полицајца на Капитол Хилу.

У извjештају Њујорк тајмса се наводи да су двојица неименованих припадника служби безбjедности потврдила да су истражни органи издвојили једну особу која је забиљежена на снимцима видео надзора док напада неколицину полицајаца бибер спрејем, а међу њима и Брајана Сикника (42) који је касније преминуо, преноси Ројтерс.

Истрагом ФБИ је установљено да је смрт Сикника повезана са удисањем токсичне хемијске супстанце коју су користили и полицајци и нападачи на Конгрес, али резултати аутопсије нису спремни због чега још увиек није проглашен званичан узор његове смрти.

Трампове присталице су 6. јануара упале у зграду Конгреса и демолирале је у вријеме када су се потврђивали електорски гласови са предсједничких избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана