ЕМА објавила нове податке о ријетким нежељеним ефектима Астра Зенеке

Танјуг
Foto: Илустрација

Европска агенција за лијекове препоручила је да нови, ријетки нежељени ефекти, буду у уврштени у упутство за употребу Ковид-19 вакцина компанија Астра Зенека и Џонсон и Џонсон.

За вакцине оба произвођача као “веома ријетки” наводе се случајеви трансверзалног мијелитиса као нежељене реакције послије вакцинације.

У питању је ретко неуролошко стање упале једне или обе стране кичмене мождине, а које може изазвати слабост у рукама или ногама, сензорне симптоме (пецкање, утрнулост, бол или губитак осећаја бола) или проблеме са функцијом бешике или црева.

У ЕМА наводе да однос значајне користи од вакцина и потенцијалног ризика и након нових сазнаја и даље остаје непромијењен.

Када је ријеч о вакцини компаније Астра Зенека, у ЕМА су препоручили ажурирање већ постојећих информација о “веома ријеткој” могућост тромбозе са тромбоцитопенијом ( ТТС) након вакцинације.

Посљедњи подаци говоре да се ТТС у мање случајева јавља након друге дозе – од пријављених 1.809 случајева широм света 1.643 су се десила након прве, а 166 након друге дозе Астар Зенека вакцине.

Према тренутним информацијама о производу, примена друге дозе ове вакцине је контраиндикована код људи који су искусили ТТС након прве дозе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана