Еквинор и Ексон заједно шире производњу нафте у Бразилу

Танјуг
Foto: Архива

ХЈУСТОН - Норвешки Еквинор и амерички Ексон Мобајл предузели су прве кораке за ширење производње нафте у близини бразилске обале, а вриједност инвестиције износи 8,0 милијарди долара, извјештава Ројтерс позивајући се на изворе из норвешке компаније.

Два нафтна гиганта желе да повећају будућу производњу за више од милијарду барела нафте на нафтном пољу Бакалхау, највећем пројекту Еквинора изван Норвешке, рекле су британској агенцији три особе упућене у разговоре.

У току је разматрање друге бушотине и друге плутајуће производне платформа, као и изаградња цевовода дужине од преко 100 миља у оквиру наредне фазе, додали су они.

Америчком Ексону би пројекат Бакалхау обезбедио прве бареле нафте из бразилског приобаља, као једну од главних перспектива за његов раст и за нову понуду нафте произведене техологијом ниске емисије угљеника.

Прве количине нафте из овог заједничког подухвата требало би да стигну 2024. године са плутајуће производне платформе капацитета 220.000 барела дневно (бпд), наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана