Еквадор не зна како да се ријеши Асанжа

Танјуг
Еквадор не зна како да се ријеши Асанжа

Лондон - Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж за Еквадор је најгори могући гост који не почисти за собом, разоткрива тајне, мијеша се у све и не зна се када ће да оде.

Четири године након што се Асанж склонио у еквадорској амбасади у Лондону, напетости између њега и његовог домаћина су очигледне.

Еквадор је у уторак објавио да је Асанжу ускратио приступ интернету због тога што је "Викиликс" објавио хаковане мејлове предсједничког кандидата демократа Хилари Клинтон. Цурење тих података довело је еквадорску владу у незгодну позицију. Одобривши му заштиту, Еквадор је подржао Асанжов аргумент да су оптужбе за силовање у Шведској само изговор за његово изручење САД. Међутим, чини се да је претјерао допустивши "Викиликсу" уплитање у америчке изборе.

- Влада се боји јер схвата да ће Клинтонова вјероватно побиједити и да би могла да их натјера да плате - рекао је бивши еквадорски амбасадор у Лондону Маурисио Гандара.

Није познато колико би Асанж још могао да остане у еквадорској амбасади. Живи у малом апартману веома скромно, има траку за трчање, микроталасну пећницу и мини-соларијум, а до сада је већину времена проводио на интернету.

Обамини мејлови

"Викиликс" је објавио листу мејлова Барака Обаме из периода прије него што је постао предсједник САД. Мејлови су распоређени у седам фајлова и обухватају оне које је послао Обама као и оне који су њему послати. Највећи број мејлова послао је шеф кампање Хилари Клинтон, Џон Подеста

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана