Експерт упозорава: Аустрија може постати Италија

Танјуг
Експерт упозорава: Аустрија може постати Италија

БЕЧ- Аустријски експерт Штефан Турнер, професор науке о комплексним системима на Медицинском универзитету у Бечу, упозорава на опасност прераног укидања мјера за смањење ширења вируса корона у Аустрији, јер би то могло водити ка томе да се крене курсом Италије по броју мртвих.

Турнер је, агенцији АПА, казао да благи пад криве раста инфицираних не смије довести до преоптимистичког расположења и указао да се не смију прерано укинути предузете мере.

- Ако крива смртних случаја у Аустрији наредних недеља буде стално раста онда ће се наћи на нивоу мртвих у Италији. Лијепо је када мјере дјелују, али ако се свака четири дана удвостручи број инфекција онда је то исто страшно као када би то било свака два дана, као што је био случај -казао је он.

Према његовим ријечима, важно је фокус ставити и на број пацијената на интензивној њези и мртвима, умјесто на доказане инфекције, јер се само тада види колико кревета је попуњено и колико болесних стварно умире од вируса.

Турнер је истакао да је код умрлих вријеме удвостручења броја тренутно на свака три дана, а код броја на интензивној љези на два дана и шест сати.

- То нису назнаке да иде на боље - поручио је он.

Указао је да се, ако погледа како је почело у Италији када је реч о мртвима, Аустрија налази на идентичној криви.

Турнер је навео два сценарија која су могућа из актуелне ситуације.

У најбољем случају ће почетком априла доћи до пика инфицираних, броја са којим ће здравствени систем моћи да се снађе, а потом, од 14. априла је могуће "на планирани начин људе враћати на посао", а да не дође до новог експотенцијалног раста.

Када је ријеч о лошем сценарију, Турнер полази од благог побољшања по питању раста инфекција, са актуелних четири дана удвостручења на шест.

- Ако претпоставимо да ће остати тако до четврте недјеље априла, онда би имали сценарио са стотине хиљаде инфицираних и обољелих. То не би више издржао наш здравствени систем - упозорио је он.

Који сценарио ће наступити, каже да је немогуће прогнозирати.

Такође је оцијенио да Аустрија није добро припремљена за прихват интензивних пацијената, те лично процењује да ће до 1. априла бити потребно између 300 и 400 интензивних кревета за пацијенте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана