ЕК: Аустралија крши принципе УН

Танјуг
ЕК: Аустралија крши принципе УН

Брисел - Европска унија неће усвојити мјере које Аустралија користи за спречавање прилива миграната.

С друге стране аустралијски предсједник Тони Абот изјавио је да неке европске земље траже од званичне Канбере савјете по том питању.

Европска комисија је саопштила да аустралијске власти не поштују међународне стандарде о заштити миграната, односно принципу Уједињених нација који забрањује да се жртва протерује у земљу гдје јој прети насиље или затвор, пренијела је агенција АП.

Портпарол Комисије Наташа Берто је изјавила да ЕУ "примјењује принцип неизручења жртве земљи гдје јој прети опасност и нема намеру да то мијења, тако да модел који примјењује Аустралија никад неће моћи да буде модел који ће примјењивати ЕУ".

Пракса Аустралије да мигранте који морским путем покушају да дођу до аустралијске обале, често притом ризикујући сопствени живот, враћа натраг у земљу одакле су дошли је више пута поменута прошле недјеље у Европском парламенту током дебате о начинима како зауставити велики прилив миграната у Европу.

Аусталијски премијер је рекао да његова земља и Европа разговарају о томе како спречити долазак бродова са мигрантима, али је Берто касније то демантовала.

У Аустралију већ 18 мјесеци није стигао ниједан брод са тражиоцима азила и није било забележених случајева утапања миграната, иако организације за људска права тврде да су ти резултати постигнути тако што мјере званичне Канбере крше међународне обавезе те земље.

Прије тога су бродови са мигрантима стизали готово свакодневно у Аустралију, уз велик број људских жртава.

Са друге стране, од почетка године је у покушају да преплове Средоземно море и стигну до Европе живот изгубило 1.750 миграната, што је чак 30 пута више у односу на исти период лани, показују подаци Међународне организације за миграције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана