Египатски предсједник: Вријеђање 1,5 милијарди људи није слобода говора

Срна
Египатски предсједник: Вријеђање 1,5 милијарди људи није слобода говора

КАИРО - Египатски предсједник Абдел Фатах ел Сиси рекао је данас да се слобода изражавања завршава уколико се вријеђа више од 1,5 милијарди људи, послије приказивања слика пророка Мухамеда у Француској, што муслимани сматрају за јерес.

Сиси је рекао да чврсто одбацује све облике насиља или тероризма од било кога у име одбране религије, вјерских симбола или икона.

- И ми имамо права. Имамо право на своја осјећања да не будемо повријеђени и да не будемо повријеђени због својих осјећања - рекао је Сиси у обраћању на комеморацији поводом смрти пророка Мухамеда.

Он је додао у обраћању које је преносила телевизија да "ако неко има слободу да изрази своје мисли, то се завршава када је ријеч о увреди осјећања више од 1,5 милијарди људи".

Велики имам египатског универзитета Ел Азар, једног од највећих свјетских центара сунитског муслиманског учења, позвао је међународну заједницу да криминализује "антимуслиманске" акције.

Шеик Ахмед ел Тајеб, који је на челу институције старе хиљаду година, додао је да Ел Азар снажно одбацује употребу антимуслиманског сентимента за сакупљање гласова на изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана