Египат побија грчке тврдње о паду авион

Агенције
Египат побија грчке тврдње о паду авион

Каиро - Египатски авион који се са 66 људи срушио у море није правио "нагле заокрете", нити је мијењао правац прије него што је нестао, саопштио је египатски званичник.

Ербас А320 на лету МС804 из Париза ка Каиру са 66 путника и чланова посаде нестао је са радара у четвртак ујутру, а грчки министар одбране је изјавио да се летјелица прије пада најприје занијела за 90 степени улево, а затим је ротирајући се надесно направила пун круг

Међутим, високи египатски званичник авијације рекао да није било никаквог неуобичајеног кретања авиона.

Ехаб Азми, шеф египатске Контроле летења, изјавио је за АП да је авион нормално летио на висини од око 11.000 метара прије нестанка са радара.

"Та чињеница побија оно што Грци говоре о о изненадном губитку висине (пропадању) авиона прије нестанка с радара", рекао је он.

Грчки министар одбране Панос Каменос рекао је да је радар показао како је авион прије него што је нестао направио два нагла заокрета, а затим нагло падао неких 7.600 метара.

Египатски званичник је додао да није било никаквих проблема са авионом када је ушао у египатски ваздуни простор, гдје је неких минут или два праћен радаром, а затим нестао.

Грчки ваздухопловни званичници наводе да су контролори ваздушног саобраћаја разговарали са пилотом када је ушао у грчки ваздушни простор и том приликом је све дјеловало нормално. Међутим, када су покушали поново да га контактирају у 02.27 по египатском времену при уласку у египатски ваздушни простор, упркос поновљеним позовима, нису добили одговор.

Разлози великог размимоилажења у подацима Грчке и Египта о посљедњим минута прије пада авиона нису познати, јавља BBC.

Француска агенција за безбједност ваздушног саобраћаја навела је раније да је египатски авион прије пада емитовао аутоматске поруке да је у летјелици прије пада било дима.

У међувремену пронађени су делови олупине авиона и личне ствари страдалих путника, а настављена је потрага за црним кутијама које би требало да донесу кључне информације о узроцима пада авиона у ком се налазило 66 путника и чланова посаде.

У потрагу је укључена и египатска подморница, пошто се сумња да су црне кутије потонуле на дубину од око 2.000 метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана