ЕЦБ ће подићи камате колико год треба да смањи базну инфлацију

Танјуг
ЕЦБ ће подићи камате колико год треба да смањи базну инфлацију

ПАРИЗ – Европска централна банка (ЕЦБ) ће подићи своје камате колико год је потребно да смањи базну инфлацију, а тај темпо би могла да успори послије краја године, изјавио је данас члан Управног савјета ЕЦБ Франсоа Вилроа де Гало.

Вилроа, који је и гувернер француске централне банке, рекао је да је базна инфлација у еврозони од 4,8 одсто, која искључује цијене енергије и хране које нису под контролом централне банке, превисока, преноси Ројтерс.

„Подићи ћемо каматне стопе колико год је потребно да смањимо базну инфлацију. То ће, успут, позитивно утицати на нето приходе банака. Европске банке су солидније него што неки страхују", навео је он у интервјуу за холандски лист НРЦ.

Британска агенција напомиње да су се европске банке последњих дана нашле под притиском на финансијским тржиштима због забринутости за здравље швајцарске групе Кредит Свис.

Будући да је ЕЦБ подигла своју главну каматну стопу за 50 базних поена у јулу и за 75 поена у септембру, Вилроа каже да је важно да наредни потези ЕЦБ-а буди "сталожени".

То, како објашњава, значи да не буде ни оштрих потреса на тржиштима нити наглог пооштравања финансијских услова за домаћинства и фирме.

Вилроа сматра да би ЕЦБ требало да повећава своје камате „без оклевања, до краја ове године" до нивоа који је „нешто испод или близу два одсто", на којем оне нити стимулишу нити коче економију.

Након тога, ЕЦБ би кренула у други део циклуса нормализације монетарне политике, који ће, по њему, бити „флексибилнији и вероватно спорији".

„Не кажем да ће повећање камате тада стати, али мораћемо свеобухватно да проценимо инфлацију и економске изгледе", додао је Вилроа.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана