Џонсон:Неће бити референдума у догледној будућности

Срна
Џонсон:Неће бити референдума у догледној будућности

ЛОНДОН - Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да неће бити шкотског референдума у догледној блиској будућности, те да тежиште сада мора бити на борби против пандемије вируса корона.

- Мислим да се политичари широм Британије сада морају фокусирати на борбу против вируса корона. Искрено, ја не видим нити вриједност нити корист од референдума у било ком тренутку у блиској будућности, посебно када морамо да поразимо ковид и поведемо државу напријед - рекао је Џонсон.

У међувремену, Лондон је потврдио да формира нови Одбор који се ће фокусирати на унију, а његов основни задатак је очување уније Британског Краљевства.

Позивајући се на неименован извор у Влади, лист "Дејли мејл" објавио је да фомирање нове комисије није знак "конфузије и панике, већ показује посвећеност Уједињеном Краљевству, као и фокус премијера Бориса Џонсона на све земље Краљевства".

Ово је услиједило након изјаве Мајкла Расела, шкотског министра за Устав, Европу и спољне послове, који је крајем јануара рекао да ће нови референдум о независности Шкотске бити одржан шест мјесеци након усвајања закона о референдуму, што се очекује у јуну.

Он је рекао да ће, ако Шкотска национална партија (СНП) остане на власти након избора у мају, она једнострано тражити нови референдум, уколико Џонсон настави да одбацује ту опцију.

Џонсон је крајем јануара рекао да су "бескрајни разговори" о могућем другом шкотском референдуму потпуно небитни за већину народа у Британији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана