Џонсон уз хумор позвао на "Одрастање свијета"

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЊУЈОРК - Британски премијер Борис Џонсон унио је и хумор у свом говору пред Генералном скупштином УН у којем апелује за веће напоре у борби против климатских промјена.

"Имамо велику моћ да мијењамо ствари - или да их побољшамо, да се спасимо. Када је жабац Кермит пјевао Није лако бити зелен да знате да је погријешио.

То није само лако већ и уносно и треба бити зелен. Без обзира на то што је, према мом мишљењу, непотребно био груб према Мис Пиги", рекао је Џонсон. Британски премијер је нагласио да треба засадити више стабала и ослањати се на енергију вјетра.

Он је указао и на то да су постављене "дивне шуме" турбина за вјетар на потопљеним преријама Догерленда између Британије и Холандије.

Догерленд је повезивао Британију са копненим дијелом Европе прије него што је тај дио нестао под водом усљед раста нивоа мора прије више хиљада година. Џонсон је искористио и свој говор да би захвалио кинеском предсједнику Си Ђинпингу јер је најавио да Кина више неће финансирати градњу термоелектрана у иностранству и похвалио је америчког предсједнила Џозефа Бајдена због обећања више милијарди долара за борбу против климатских промјена.

Британски премијер је пред конференцију о клими у Глазгову у новембру изразио наду да ће то бити попут рођенданске забаве поводом 16. рођендана и да ће "свијет тада донијети одлуку да одрасте".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана