Џо Бајден између двије ватре

Срна
Foto: гс

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден налази се у веома тешкој ситуацији - са једне стране не смије да попусти у преговорима са Русијом о безбједносним гаранцијама, а са друге не смије да увлачи САД у ратне сукобе око Украјине.

Унутарполитичка борба у САД све више се интензивира. У јесен ће бити одржавани врло важни избори за Конгрес, а Бајденова позиција, према анкетама, никад није била лошија - процјењује "Геополитика".

Садашњи отворени сукоб Вашинтона и Москве не иде му у прилог.

Било какво Бајденово попуштање републиканци и симпатизери Доналда Трампа дочекују "на нож" и оптужују га за издају, слично како су то Бајденове присталице радиле у доба Трамповог предсједничког мандата, када је он покушавао да одржава добре односе са Владимиром Путином.

Бајдену никако не одговара ни било какав рат са Русијом у који би биле увучене САД.

И даље су свјеже ране због неславног повлачења Американаца из Авганистана, а ризично увлачење у сукоб с Русијом због Украјине било би немогуће објаснити као амерички национални интерес и то би за Бајдена и демократе вјероватно значило губитак власти.

Бајден мора пронаћи начин да се договори са Русијом /која очито неће одустати од својих кључних захтјева/ - мора да задовољи Москву, а да сачува свој и амерички образ код куће и у свијету.

Москва схвата Бајденову позицију и не жели му отежавати ситуацију хистеричним противпријетњама, какве ових дана стижу на њену адресу, попут оних о санкцијама које ће "осакатити" руску економију.

Истовремено, Русија држи тензије на граници са Украјином и јасно показује како је у својим намјерама крајње озбиљна и да ће се, ако се споразум не буде постигнут, сама побринути за осигуравање своје стратешке безбједности.

Ако се то деси, стање ће бити још много горе за све - закључује "Геоплитика".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана