DW о Трампу: Грдно су се преварили они који су се надали

Танјуг
DW о Трампу: Грдно су се преварили они који су се надали

Берлин - Предсједник САД Доналд Трамп ставља интерес САД изнад свега па и дугогодишњих савезништава а да би ујединио подијељену земљу он посеже за опасним национализмом

На то упозорава Инес Пол из вашингтонског сервиса Дојче велеа.

У свом инаугурационом говору, Трамп је у петак поручио да ће се САД током његовог мандата бринути само за непосредно добростање сопствене земље, а да тиме одустаје од улоге САД као свјетског полицајца јасно је искалкулисано, и није никакав проблем за човјека који потенцијалне интересе сопствене земље ставља изнад свега, наводи данас DW.

"Грдно су се преварили они који су се надали да ће бизнисмен из Њујорка промјенити свој агресивни тон чим положи заклетву као предсједник, јер први говор новог америчког предсједника не оставља простора за спекулације - Трампу, на најутицајнијој политичкој функцији на свијету, не пада на памет да ублажи своју реторику", оцењује се у тексту.

Напротив, указује се, он наставља да понавља своје формуле из предизборне кампање и обећава да ће изолационистичком економском и одбрамбеном политиком Америку поновно учинити великом.

Најављује да ће он, мултимилионер, са својим кабинетом који се састоји од мултимилионера, земљу учинити праведнијом и да ће се побринути за квалитетно образовање и прије свега сигурна радна места тако што ће спречити утицаје из иностранства, подсјећа DW.

"Тако од овог 70-годишњака приликом његове свечане инаугурације нисмо чули ништа ново, а ипак то има нову тежину. Јер без обзира на то што је моћ америчког предсједника ограничена, ипак је он тај који одлучујуће утиче на политичко расположење у земљи", наводи се у тексту.

Трамп, примјећује Пол, не вјерује у моћ помирења него у моћ вође чврсте руке, и сваком својом рјечју и сваким гестом он је првог дана на новој дужности сигнализирао да ће ствари узети у своје руке.

При том ће и даље слиједити демагошка правила игре: све што је "страно" дефинише се као претња, сејући сјеме страха код маса које га прате, уједињујући је у непробојни фронт против својих противника, предвиђа дописница DW из Вашингтона.

"Има много разумљивих разлога због којих су Трампове присталице одавно изгубиле вjеру у политичку елиту и није ни чудо што се феномен као Трамп појавио и попунио ту празнину, али ароганција и незнање који могу доћи с тако великом моћи нису ограничени само на САД: те силе могу и негдjе другде да отворе врата опасним националистима", закључује се у тексту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана