Два полицајца рањена током протеста у Луисвилу

Срна
Два полицајца рањена током протеста у Луисвилу

ЛУИСВИЛ - Два полицајца рањена су из ватреног оружја током протеста у Луисвилу у савезној држави Кентаки покренутих због одлуке Велике пороте која је изазвала негодовање активиста покрета за грађанска права јер сматрају да није спроведена правда у случају смрти тамнопуте Брионе Тејлор у марту.

Званичник полиције Луисвила Роберт Шредер рекао је да су два полицајца рањена и да је ухапшен осумњичени.

Према његовим ријечима, полицајци су у стабилном стању и нису животно угрожени. Он није објавио друге детаље.

Велика порота донијела је одлуку да ниједно од троје бијелих полицајца који су учествовали у смртоносној рацији на стан Тејлорове неће бити кривично гоњено због њене смрти, мада су против њих изнесене оптужбе због угрожавања њених комшија.

Оптужница је изнесена шест мјесеци након што је Тејлорова (26) убијена испред њеног наоружаног дјечка пошто су троје полицајаца упали у њен стан на основу налога за претрес у склопу истраге о кријумчарењу дроге.

Након одлуке Велике пороте демонстранти су одмах изашли на улице у највећем граду Кентакија и марширали су сатима узвикујући "нема живота док животи црнаца не буду нешто значили" уз спорадичне сукобе са полицијом.

Демонстрације су углавном биле мирне док није испаљено неколико хитаца након што је полиција наредила да се окупљени разиђу пола сата прије почетка полицијског часа.

Хици су испаљени из масе непосредно након што је полиција испалила хемијска средства и шок бомбе.

Град Луисвил сагласио се почетком мјесеца да ће исплатити 12 милиона долара породици Тејлорове ради поравнања у тужби за "неоправдану смрт", чиме је, према ријечима, градоначелника Грега Фишера, требало да почне процес зацјељења".

Амерички предсједник Доналд Трамп је на друштвеној мрежи "Твитер" навео да је у молитви уз рањене полицајце, те да је разговарао са градоначелником Кентакија како би му понудио помоћ савезних власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана