Дутерте: Преузимам одговорност, али ми неће судити у Хагу

Тањуг
Дутерте: Преузимам одговорност, али ми неће судити у Хагу

МАНИЛА - Предсједник Филипина Родриго Дутерте потврдио је да преузима пуну одговорност за рат против дроге, у коме је до сада убијено на хиљаде људи, и нагласио да му никада неће судити Међународни кривични суд.

Филипинском предсједнику мандат истиче сљедеће године, а он је поручио да ће се суочити само са филипинским судом за све наводне злочине.

Дутерте је изјавио да ако ће неко ићи у затвор, то ће бити он, као и да преузима пуну одговорност, преноси Ројтерс.

“Поновићу оно што сам већ рекао, ако уништите моју земљу и уништавате младе тако што их снабдијевате дрогом, уништавате будућност. Ако уништите земљу, убићу вас”, нагласио је Дутерте.

Предсједник Филипина је то рекао, дан након што је министарство правде те земље саопштило да ће извршити ревизију на хиљаде убистава, после објављивања детаља о првој серија случајева која указује на “прљаву игру” у десетинама операција полиције у којој је било убијених.

Филипини су под притиском Уједињених нација да истраже наводе о систематским убиствима осумњичених за трговину дрогом и Међународног кривичног суда који је саопштио да ће испитати Дутертеову кампању против дроге.

Полиција је убила више од 6.000 људи у акцијама сузбијања трговине дрогом, али активисти кажу да су мистериозни наоружани људи убили на хиљаде корисника и трговаца дрогом док филипинска полиција негира те наводе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана