Драматично у Израелу, синдикалци заузели аеродром у Тел Авиву ВИДЕО

Танјуг
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ - Израелски премијер Бењамин Нетањаху одложио је данашње обраћање јавности, у којем се очекивало да ће саопштити да ће обуставити закон о реформи правосуђа, након што су му коалициони партнери поручили да не одступи, објавио је израелски канал „Канал 12“.

Због тога што су синдикалци заузели аеродром Бен Гурион у Тел Авиву, дошло је до тога да су одложени сви летови из Тел Авива. 

Истовремено, највећи израелски синдикат покренуо је штрајк широм земље у бројним секторима, прикључивши се протестима против плана владе о реформи правосуђа.

МекДоналдс ће почети затварити све своје ресторане у Израелу у подне по локалном времену, објавио је глобални ланац брзе хране на Твитеру.

Наводе да потез повлаче у складу с позивима синдиката на генерални штајк.

У Јерусалиму су гњевни демонстранти наводно пробили блокаду пута у близини Нетањахуове резиденције, иако је нејасно да ли је 73-годишњи премијер код куће, пише Јутарњи.хр.

С обзиром на ситуацију, Нетањаху је сазвао хитан састанак. Према писању израелских медија, разговори који су почели у недељу увече настављени су до раних сати у понедељак ујутру.

Лидери израелске коалиционе владе крајње деснице требало би да се састану у понедјељак у кабинету премијера, пренио је новински портал инет.

Извор Ликуда рекао је Ројтерсу да ће Нетанијаху вјероватно зауставити реформу.

Коалициони партнер Нетањахуовом Ликуду Итамар Бен-Гвир твитовао је јутрос да влада мора да настави са судском реформом и да „не смије да се преда анархистима“, послије масовних протеста у недјељу увече.

Бен-Гвир је ово твитовао након што су израелски медији објавили да ће Нетањаху да се обрати данас прије подне.

„Џерузалем пост“ преноси да су грађани јутрос поново демонстрирали испред Кнесета и куће министра економије. 

 Са друге стране, предсједник Израела Исак Херцог позвао је јутрос владајућу коалицију да смјеста одустане од закона о судској реформи, након великих протеста у тој земљи, пренио је „Џерузалем пост“.

„Тајмс оф Израел“ је најавио да ће се данас састати војни лидери како би разговарали о развоју догађаја, након што је Нетањаху смијенио министра одбране Јоава Галанта у недељу увече.

Галант је смијењен дан након што је позвао владу да заустави реформу судства, наводећи као разлог све већи раздор у народу и пријетњу националној безбједности.

Више десетина хиљада Израелаца изашло је у недјељу на улице градова широм земље у знак протеста због одлуке Нетањахуа да смијени Галанта, који је позвао владу да заустави доношење спорног закона о реформи правосуђа.

Луке у израелским градовима Хаифи и Ашдоду данас су саопштиле да су обуставиле рад због штрајка радника, који протестују због спорне реформе правосуђа у тој земљи.

Како преноси Ројтерс, водећи израелски синдикат Хистадрут најавио је генерални штрајк, који ће наводно потрајати све док премијер Бењамин Нетанијаху не повуче реформу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана