"Драматично погоршање" слободе медија од почетка пандемије

Срна
Foto: Илустрација

ПАРИЗ - Од почетка пандемије вируса корона широм свијета дошло је до "драматичног погоршања" слободе медија, наводи се у најновијем годишњем извјештају "Репортера без граница".

Према индексу свјетске слободе медија ове групе, којим је процјењивана ситуација у 180 земаља у свијету, 73 одсто њих има озбиљне проблеме у вези са слободом у тој области.

Исти извор наводи да су многе земље користиле пандемију вируса корона, која је избила у Кини крајем 2019. године, "као основу за блокирање приступа новинара информацијама, изворима и извјештавању на терену".

Група наводи да је то посебно случај у Азији, Блиском истоку и Европи.

"Новинарство је најбоља вакцина против дезинформација", написао је генерални секретар "Репортера без граница" Кристоф Делоар.

Он је додао да, нажалост, производњу и дистрибуцију новинарства пречесто блокирају политички, економски, технолошки, а понекад и културолошки фактори.

Проблеми су, такође, настали и због пада повјерења јавности у само новинарство.

У извјештају се наводи да је 59 одсто анкетираних у 28 земаља рекло да новинари "намјерно покушавају да заварају јавност објављујући информације за које знају да су лажне".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана