Драма око носача авиона “Теодор Рузвелт”

Танјуг
Драма око носача авиона “Теодор Рузвелт”

ВАШИНГТОН - Америчка ратна морнарица данас није одбацила могућност да казни официра Брета Крозијеа, капетана носача авиона “Теодор Рузвелт” који је упутио оштро писмо команди морнаричких снага тражећи одлучније мјере у спречавању ширења вируса корона, извјештава Реутерс.

У писму на четири странице, чији је садржај потврдио Пентагон, капетан Брет Крозије описао је суморну ситуацију на нуклеарном носачу авиона на којем је велики број чланова посаде био позитива на тесту на вирус корона.

Капетан Крозије је затражио објашњење од Пентагона зашто нису предузете одговарајуће мјере да се заштити посада и о свему обавијесте породице морнара.

“Уколико је капетан носача авиона упутио писмо само својим надређенима да би изразио забринутост, неће бити кажњен”, рекао је секретар америчке морнарице Томас Модли одговарајући на бројна новинарска питања да ли ће капетан носача авиона бити санкционисан.

Ипак, он је истакао да би својевољно упућивање писма медијима представљало кршење дисциплине и принципа субординације, али да засад не зна да ли је капетан Крозије то урадио.

Капетан носача авиона је у писму захтијевао одлучну реакцију команде и евакуацију више од четири хиљаде чланова посаде у изолацију и упозорио да би, уколико морнарица пропусти да одмах дјелује, то значило да је учињен пропуст да се на прави начин заштити оно највредније у војсци - њено људство.

Први случајеви COVID-19 на броду су регистровани прије недјељу дана током пловидбе Пацификом.

Носач је потом упловио у луку Гуам, америчку територију на западном Пацифику и од тада је са брода искрцано око хиљаду чланова посаде, а по свему судећи тај број би у наредних неколико дана мога да порасте на 2.700.

До сада су 93 члана посаде била позитивна на тестирању на вирус корона.

“Осим што је велики и што плови, овај брод није туристички крузер. Брод је наоружан, носи муницију и због тога је потребан одређени број људи да одржавају ред и безбједност на њему”, рекао је секретар америчке морнарице Томас Модли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана