Др Басети: Епидемија у Италији је прошла

Танјуг
Др Басети: Епидемија у Италији је прошла

РИМ - Инфектолог Матео Басети, директор Клинике за Инфективне Болести у Ðенови, каже да је епидемија ЦОВИД-19 у Италији прошла и да се то види по бројевима.

 

"Онај ко прати епидемиолошку ситуацију у Итаљи могао би помислити да смо још у јеку пуне епидемије вируса корона. Сваке вијести почињу са дневним извјештајима о броју заражених и хоспитализованим. Али, то је погершан утисак. Епидемија вируса ЦОВИД-19 је прошла, и то се види по бројевима: имали смо 4.000 пацијената у интензивној њези, а данас у земљи са више од 60 милиона становника, само 60", каже др Басети.

Како преноси агензија АГИ, он је критиковао тенденцију да се свакодневно, попут ратних извјештаја, говори о расту заражених без анализе података колико је асимптоматских, колико хоспитализованих и слично.

Ни у једној другој земљи се тако не ради, само у Италији, тврди доктор Басети.

"Инсистира се на негативним подацима и заборавља да је Италија била прва на удару пандемије и да смо успјели да изађемо из кризе", каже инфектолог.

По његовој оцјени, проблем је у комуникацији и кривце види у локалним институцијама, медијима, али и међу "стручњацима" којима и сам припада.

"То инсистирање на негативном само збуњује људе, плашимо их, а здравствена криза, бар што се тиче Италије је прошла", закључио је Басети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана