Дон Винко Пуљић мора да напусти Њемачку

Срна
Дон Винко Пуљић мора да напусти Њемачку

ГЕТИНГЕН - Дон Винко Пуљић, свештеник који води Хрватску католичку мисију Гетинген у Доњој Саксонији, мора да напусти Њемачку јер је на “Фејсбуку” позвао на донирање финансијских средстава “Друштву за истраживање троструког логора Јасеновац”, чији оснивачи негирају усташке злочине.

Католичка црква у Њемачкој је антифашистичка и због тога ће Пуљић почетком 2021. године напустити своју жупу како би био избјегнут јавни скандал.

Како наводе хрватски портали, уколико Пуљић, у међувремену, објави сличан апел, локални бискуп ће га одмах смијенити.

Бискупија Хилдешајм дала је до знања Пуљићу да сматра “озбиљном грешком” његово ширење апела на “Фејсбуку” у вези са Јасеновцем.

Пуљић сматра, као и неки други ревизионисти историје усташке Независне Државе Хрватске (НДХ), да треба преиспитати да ли је Јасеновац био логор за истребљење, а са гледишта Бискупије Хилдешајм постоји ризик да тако буде негирано убиство бројних људи у том концлогору.

“Винко Пуљић, који јавно дијели такав позив, оставља утисак да саосјећа са фашизмом, што, према мишљењу ове бискупије, апсолутно не долази у обзир јер фашизам ни на који начин није компатибилан са јеванђељем”, пише у саопштењу које је потписао портпарол бискупије Фолкер Бајерфелд.

Све је почело након што је Пуљић на свом “Фејсбук” профилу навео да “Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац” позива све да својим донацијама помогну “утврђивање реалне слике догађаја у логорима Јасеновцу и Старој Градишки, те других збивања у периоду Другог свјетског рата”.

Пуљић је масовна убиства и геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу назвао - митом.

То друштво окупља негаторе усташких злочина које предводи Игор Вукић, аутор књиге “Радни логор Јасеновац”.

Пуљићев апел прво је осудио Данијел Мајић, њемачки новинар хрватског поријекла, а ускоро се укључио и сам врх тамошње Католичке цркве.

На томе није стало, па је Пуљић морао да оде на посебан састанак и објасни због чега је то написао.

Како је објавила Бискупија Хилдешајм, Пуљић се правдао да “ни у сну није могао замислити бесмислене размјере реакција на тај позив”.

Пуљић је постао познат када је 2014. године критиковао њемачке власти, које су забраниле наступе контроверзном хрватском пјевачу Марку Перковићу Томпсону, који у својим пјесмама велича усташе и НДХ, подсјећа “Јутарњи лист”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана