Дојчевеле: Вакцина против короне за мање од једног евра?

Танјуг
Дојчевеле: Вакцина против короне за мање од једног евра?

БОН - Њемачки научник Михаел Пионтек није био најбржи у проналаску вакцине против короне, али вјерује да ће омогућити вакцину приступачну цијелом свијету, пише Дојче веле.


Далеко од медијске помпе Понтек ради на вакцини са својом малом фирмом Артес Биотехнолоџи из градића Лангенфелда на западу Њемачке.

Они су већ на бази квасца направили успјешну вакцину против хепатитиса Б, а сада се надају да ће на исти начин доћи и до вакцине против короне.

„Ако је приступ Бајонтека функционисао, онда ће и наш приступ бити успјешан. Јер на послијетку користимо исти протеин, али га добијамо на различит начин”, каже Пионтек за Дојевеле.

Експерименти на животињама су већ почели, а дата је и лиценца двијема великим азијским фирмама које производе вакцине и већ припремају производњу. Пионтек се нада да ће вакцина бити на тржишту у другој половини идуће године.

„Имаће две огромне предности: прва је опробана безбједности јер већ на истој бази квасца постоје друге вакцине. Имамо велику количину података о томе и знамо да функционишу и не шкоде никоме. И друго: уз помоћ квасца можемо да производимо веома, веома јефтино”, додаје научник.

Док се зна да ће Сједињене Државе плаћати једну дозу Бајонтекове вакцине чак 17 долара, а за имунизацију су потребне двије дозе по особи, Пионтек у разговору за Дојевеле тврди да ће његова вакцина моћи да кошта „далеко мање од једног евра” по дози.

Највећи дио зараде ићи ће произвођачима, али чак и тако су, каже, марже сасвим добре.

„Код фирми које су на берзи, улагачи су већ уложили много новца и сада желе да им се то врати. То код нас није случај, јер ми већ биљежимо профит. Ми можемо да ниске трошкове производње пребацимо директно на муштерије”, додаје он.

На питање да ли су онда актуелни фаворити међу вакцинама заправо више за западни свијет, а мање за сиромашније земље, Пионтек каже:

„Дефинитивно је тако и то не само због цене. Многе вакцине на бази РНА морају да се складиште и превозе на минус 70 степени Целзијуса”, додаје он.

Бајонтекова вакцина спада у такве - зато и Њемачка планира отварање великих центара за вакцинацију. Јер, такву вакцину тешко можете дистрибуирати до сваког љекара опште праксе.

„Кад помислите да хладни ланац на тој температури треба одржати у Индији или Африци - то неће функционисати. Рекао бих да у три четвртине свијета то неће бити могуће”, закључује саговорник Дојчевеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана