Додик поносан што Српска има моћну адресу да се чују њени проблеми

Срна
Додик поносан што Српска има моћну адресу да се чују њени проблеми

МОСКВА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик веома је поносан на чињеницу да Република Српска у свијету има тако моћну и велику адресу као што је Русија на којој се чују проблеми Српске.

Додик је истакао да је импресивно да једна мала Република Српска плијени пажњу и самог предсједника Владимира Путина и те велике драге земље.

Путин је, како је рекао Додик, објективан, који није охрабривао да се учини нешто што би било лоше према другоме, већ жели да подржи све напоре за миран и демократски развој.

Он је додао да се у Русији тражи начин да се помогне, а не да се наметне, што он цијени.

Русија, објаснио је Додик за РТРС, има потребу да подржи све оне који желе стабилизацију мира и да се тражи модус да се тај мир одржи на Балкану, а они са запада најчешће говоре стереотипе или намећу моделе који нису реални, нису одрживи.

Током данашњег састанка Додика и Путина у Москви највише се причало о развоју политичке ситуције, а руски предсједник је дао подршку међународном праву, поштовању Дејтонског споразума, одржавању мира и потреби што већег ангажмана на разговору са различитим партнерима.

Додик је рекао да је руски предсједник дао подршку БиХ у погледу њеног територијалног интегритета, чињеници да је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, као и томе да само они, а не операције са стране, могу да доведу до промјена, јер све што би било наметнуто лоше би прошло у будућности.

“Разговор није био о томе да се криви неко трећи већ да се покуша доћи до заједничког става се дође до рјешења”, рекао је Додик и додао да је Путин упознат о неименовању високог представника у Савјету безбједности и да је поручио да ће Русија остати при том ставу, што је за српску страну важно јер сматра да га нема без тог именовања.

Путин, каже Додик, поштује све народе у БиХ, питао је за позицију и Хрвата и Бошњака и истакао да трагична историја треба да се превазиђе на најбољи могући начин уважавањем конкретних, реалних околности на терену, а не неким имагинарним концептима живота заједнице који нису проводиви.

Додик је веома задовољан данашњим разговором са Путином, који је био пун повјерења, а током сусрета разговарали су о актуелној ситуацији БиХ, Републици Српској, региону, о заједничким економским пројектима.

“Упознао сам Путина са нашим виђењем ситуације у БиХ. Могу да кажем да је он веома упознат са детаљима и интересовало га је готово свако од питања могућег развоја политичке ситуације, понашања и рада међународних актера, статуса Републике Српске, уставних рјешења и како се развијају економски пројекти, прије свега заједничке операције са жЗарубежњефтомж и како се развијају пројекти у вези са гасом”, превцизирао је Додик.

Истакао је да ће цијена гаса остати иста и да ће се подржати изградња гасовода, о чему планира сутра разговарати и договарати са директором “Гаспрома” Алексејом Милером у Санкт Петербургу.

Било је ријечи и о изградњи руско-српског православног храма у Бањалуци, а Путин је, каже, изразио интерес да помогне, док је посебне поздраве упутио владици који је веома ангажован на том пројекту. Међу темема састанка били су и култура, образовање, о томе да је Република Српска купила три хеликоптера од Руске Федерације.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана