До зиме 1.000 кубика гаса коштаће 3.500 евра!

Срна
До зиме 1.000 кубика гаса коштаће 3.500 евра!

БРИСЕЛ - Европа ће се веома тешко снабдјети гасом за зиму, а стручњаци најављују да ће до нове сезоне гријања цијена 1.000 кубика гаса износити чак 3.500 евра.

Норвешка компанија "Рустад енерџи", специјализована за анализу енергетског тржишта, подсјећа да је прије само годину дана цијена руског гаса била између 70 и 100 долара за 1.000 кубика

Економски блицкриг против Русије није успио, а за Европу постоје све јаснији знакови да се сукоб само продужује, те да "права игра", заправо, тек почиње.

Прогноза норвешких аналитичара, очигледно, већ узима у обзир нову стварност, у којој је Русија почела да одговара на санкције Запада.

"Гаспром" је ове седмице прекинуо све односе са својим бившим фирмама-подружницама у Њемачкој и Пољској.

Колико је стање конфузно свједочи и ситуација да је њемачки шеф дипломатије Аналена Бербок у Кијеву изјавила да Њемачка одбија руски гас, а истовремено је у Берлину министар рада и социјалног старања Хубертус Хајл напоменуо да би одсуство руског гаса Њемачку довело до двоструке кризе - до стагфлације, односно депресијације /пад вриједности/ новца праћене стагнацијом у економији.

Посебан проблем за Њемачку је чињеница да је, према уговору, Берлин дужан да плаћа "Гаспрому" до 2030. године, узимао од њега гас или не, цијелу количину предвиђеног енергента, наводи "Геополитика".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана