Дјевојчице снимљене на путу прикључења ИСИЛ-у

Агенције
Дјевојчице снимљене на путу прикључења ИСИЛ-у

Анкара - Надзорне камере снимиле одбјегле Британке Амиру Абасе, Схамиму Бегум и Кадизу Султана на аутобуској станици у Истанбулу како се укрцавају на аутобус за Сирију.

Снимци надзорних камера приказују три британске дјевојчице како сатима чекају на аутобуској станици у Турској и крећу према граду уз границу са Сиријом како би се прикључиле организацији Исламска држава Ирак и Левант (ИСИЛ), јавља Хина.

Британска полиција и породице дјевојчица упутили су им позив да се врате кући након што су 17. фебруара отпутовале из Лондона у Истанбул.

Вјерује се да су пријатељице Амира Абасе (15), Схамима Бегум (15) и Кадиза Султана (16) већ у Сирији, објавила је британска полиција.

Европске Владе позвале су Турску да заустави улазак страних бораца у Сирију, а британски премијер Дејвид Камерон апелирао је на друштвене мреже да се снажније ангажирају у борби против екстремизма на интернету.

''Дјевојчице су биле радикализиране у својим спаваћим собама", рекао је Камерон.

Снимци надзорних камера настали су 17. и 18. фебруара на аутобуској станици БаЈрампаса на европској страни Истанбула гдје су дјевојчице стигле подземном жељезницом са аеродрома, пише лист Миллиџет.

Ту су провеле 18 сати прије него што су се укрцале на аутобус према Санлифурфи, 50 километара од сиријског пограничног подручја које контролира ИСИЛ.

Обавјештајне службе процјењују да је близу 600 британских муслимана отпутовало у Сирију и прикључило се борбама, дио њих у редовима ИСИЛ-а, скупине која контролира велике дијелове Сирије и Ирака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана