Диригент Путинов најбољи пријатељ

Агенције
Диригент Путинов најбољи пријатељ

Москва - Када је неко моћни лидер државе, јасно је да свако жели да буде његов пријатељ.

Путин заправо има доста провјерених и правих пријатеља, а на листи се првенствено налазе његови партнери за спаринг у џуду, бизнисмени и колеге које је познавао деведесетих година у Санкт Петербургу.

Солиста и диригент Маријинског театра, музички менаџер, филантроп, свјетски познати виртуоз на виолончелу из Санкт Петербурга - Сергеј Ролдугин има много јавних “дефиниција”. Међутим, дуги низ година она “Путинов најбољи пријатељ” није била најважнија међу њима. Ипак, Ролдугин никад није покушавао да сакрије своје дугогодишње пријатељство са руским лидером, само га није истицао.

У Путиновој биографији “У првом лицу” Ролдугин је испричао причу о томе како је 1977. године упознао будућег предсједника и “од тада остао с њим”. У то вријеме су обојица имали нешто више од 25 година. Путин је већ дипломирао право, па је радио у контраобавјештајној служби КГБ.

Ролдугин се касније присјећао: “Волођа је студирао с мојим братом. Ја сам живио у другом граду, па ми је брат, када сам дошао у Лењинград, рекао за Вовку. Он ми је баш попут брата. Кад нисам имао куда, отишао бих код њега, и тамо сам спавао и јео.” Ролдугин је једини Путинов пријатељ који га јавно зове не само по имену, већ и користећи неформалне надимке.

Ролдугин и Путин су заједно излазили са дјевојкама, борили се раме уз раме у уличним тучама и возили аутомобиле по граду. Заједно су довели Путинову кћерку Машу кући из болнице након порођаја, а Ролдугин је био њен кум.

У поређењу са Путином, виолончелиста је тада био у бољој финансијској позицији. Дипломирао је на Лењинградском конзерваторијуму и ишао на турнеје у Јапан. “Имао сам више новца од Вовке. Доносио сам му сувенире са својих путовања, мајице и сличне ствари.”

Већ више од 15 година медији зову  утицајног епископа “Путиновим исповједником”, иако сам отац Тихон то никад није јавно изјавио, нити је то негирао. Говори се да су он и предсједник врло блиски пријатељи. Наводно нико осим оца Тихона не познаје Путина толико добро.

  • Ја Владимира Владимировича Путина заправо познајем само мало - рекао је отац Тихон, додајући: “Нека они коју су спремни да кажу да познају нашег предсједника до сржи први баце камен на мене”.

Екипа из Дрездена

Постоји и теорија да Путин вјерује само “екипи из Дрездена” - колегама из обавјештајног одјељења у Дрездену, гдје је радио од 1985. до 1990. године. Један од тих “пријатеља за читав живот” је Сергеј Чемезов, који је тренутно на челу огромне државне корпорације “Ростех”, други је Путинов “ментор”, који му је у Дрездену био шеф, Лазар Матвејев.

Они су и данас, готово 30 година касније, и даље у контакту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана