Дионичари Facebookа траже смјену Марка Закерберга

Агенције
Дионичари Facebookа траже смјену Марка Закерберга

Већина независних инвеститора, дионичара Facebookа, гласала је прошле недеље за предлог да се Марк Закерберг отпусти с мјеста предсједника компаније.

Они траже да се у компанију доведе независни председник, али је проблем то што Закерберг има већину у одбору деоничара и не мора да поштује њихове одлуке.

Прошле године, број дионичара који су то подржали био је 51 одсто, подсјећа Business Insider.

Ипак, поред подршке, приједлог није прошао, јер Закерберг контролише гласање, што значи да не мора да прихвати захтјеве власника других дионица.

“Ароганција није замјена за добро корпоративно управљање”, казао је Мајкл Конор, који је помогао координирање 'активистичке акције' међу инвеститорима Facebookа.

Facebook је резултате гласања објавио у понедељак.

Према анализи резултата, коју је објавио “Open Mic”, организација која ради са активистима дионичарима да се збаце корпоративни предсједници из америчких највећих компанија - независни дионичари у већини су подржали два приједлога да се ослаби моћ Марка Закерберга.

Чак 68 одсто обичних инвеститора, који нису чланови Управног одбора, жели да збаци Закерберга и доведе некога независног да предсједава Одбором Facebookа.

Наводно су дионичари незадовољни како је Закерберг реаговао након серије скандала који се вежу за ову друштвену мрежу - једно је мијешање у америчке изборе 2016. године, а друго је велики скандал Цамбридге Аналyтица. Они сматрају да би се компанија опоравила уз независног предсједника који би на одговорност позвао Закерберга и његов топ тим.

Buseinss Insider додаје да су цијене дионица Facebookа драматично пале прошле године након Цамбридге Аналyтица скандала, те се још нису опоравиле. Цијена дионице је 25. јула прошле године била 217.50 америчких долара (397.30 КМ), док је овог понедјељка била 164.15 америчких долара (286.26 КМ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана