Дио земаља ЕУ тражи од Брисела план за ограничење цијена гасa

Tanjug
Foto: Arhiva

БРИСЕЛ– Група земаља Европске уније врши притисак на Брисел да ове недјеље направи планове за ограничење цијене гаса у цијелом блоку, према нацрту писма у које је увид имала агенција Ројтерс.

ЕУ је раније овог мјесеца предложила пакет хитних мјера за рјешавање растућих цијена енергије, али се клонила ограничења цијене гаса, идеје која је унијела раздор међу 27 држава чланица блока.

Земље које подржвају јачање притиска на Брисел, траже у писму од Европске комисије да изнесе приједлоге о ограничењу цијене гаса о којима би се разговарало на састанку министара енергетике ЕУ у петак, након чега би услиједио законски предлог што је прије могуће.

"Ценимо напоре које је уложила Комисија и мере које је предложила за хватање у коштац с кризом. Али, тек треба да се позабавимо најозбиљнијим проблемом од свих - : велепродајном ценом природног гаса", наводи се у нацрту писма, преноси Ројтерс.

Званичници ЕУ су навели да потписивање писма разматра око 10 земаља чланица, међу којима су Белгија, Италија, Пољска, Малта и Грчка.

У нацрту писма, насловљеном на комесарку ЕУ за енергетику Кадри Симсон, позива се на ограничење цена на све велепродајне трансакције гаса. Дипломате су данас разговарале о нацрту писма чији би садржај још увијек могао да се промијени.

У нацрту се наводи да ће ограничавање цијена гаса помоћи земљама да зауздају "неподношљиве инфлаторне притиске" који погађају домаћинства и предузећа и да би оно могло да буде осмишљено на начин који обезбеђује сигурност снабдијевања.

Друге земље чланице ЕУ се противе ограничавању цијена гаса, што повећава сумњу да ће било какав приједлог Брисела добити довољну подршку.

Њемачка, Холандија и Данска кажу да би ограничавање цијена могло да угрози сигурност снабдијевања, јер ће подрити могућности ЕУ да привуче испоруке гаса ове зиме.

Русија је смањила испоруке гаса Европи откако је Запад увео санкције Москви због инвазије на Украјину, остављајући земље 27/-чланог блока да се боре да обезбеде алтернативне изворе снабдијевања.

Европска комисија је до сада за решавање гасне кризе предложила хитне мјере укључујући увођење привременог намета на ванредне приходе енергетских компанија и смањење потрошње електричне енергије.

Земље ЕУ преговарају о тим предлозима и имају за циљ да их одобре на састанку министара енергетике ЕУ у петак.

Очекивало се да ће Комисија ове недеље објавити ажуриране нове мјере које проучава, а званичници ЕУ су данас рекли да се сада то очекује почетком октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана