Десетине повријеђених у сукобу Палестинаца и полиције

Танјуг
Десетине повријеђених у сукобу Палестинаца и полиције

ЈЕРУСАЛИМ- Десетине људи повријеђене су јуче када је израелска полиција испалила гумене метке у покушају да заустави протест Палестинаца у Јерусалиму након сахране младића који је подлегао повредама задобијеним у сукобу са полицијом прошлог мјесеца.

Стотине Палестинаца присуствовале су погребној поворци за Валида Шарифа, који је проглашен мртвим у суботу.

Шариф је задобио тешку повреду главе 22. априла када је полиција испалила гумене метке на Палестинце који су је гађали камењем у комплексу џамије Ал Акса, у Јерусалиму.

Ожалошћени су донијели његово тијело на молитву у Ал Аксу пре него што су кренули на гробље ван Старог града, преноси АП.

Израелска полиција је саопштила да су демонстранти у њиховом правцу бацали камење, штапове и петарде.

Палестинска организација Црвени полумесец је саопштила да је 71 Палестинац задобио повреде од гумених метака, шок бомби и удараца.

Полиција је навела да је повријеђено шест њених припадника.

Током априла сукоби у џамији били су скоро свакодневни, пошто се исламски Рамазан поклопио са јеврејском прославом Пасхе, због чега је стотине хиљада муслимана и Јевреја посјетило простор џамије Ал Акса у Јерусалиму, чији комплекс представља светињу за обе религије.

Ал Акса је треће најсветије мјесто за исламске вјернике, а изграђена је на врху брда које је најсветије место за Јевреје, који га називају Храмовном гором и то је већ деценијама главно жариште израелско-палестинског насиља, наводи Ројтерс.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана