Демонстранти ухватили градоначелницу Ла Паза, ошишали је и офарбали

Срна
Демонстранти ухватили градоначелницу Ла Паза, ошишали је и офарбали

Винто - Грађани Ла Паза, незадовољни ситуацијом у Боливији, изашли су на улице широм државе како би протестовали против акутелне власти.

Као главни разлог протеста, демонстранти су навели наводну нерегуларност избора на којима је Ево Моралес однио побједу.

Поред Ла Паза, најдинамичније је било у Винту, гдје су грађани напали градоначелницу Патрисију Арће, коју су извукли на улицу, притом је поливши црвеном фарбом, а затим су је и ошишали.

Винту, град од 60.000 становника, преплављен је људима с маскама који су разорили град палицама и каменицама.

Градоначелницу Арће, чланицу владајућег Покрета за социјализам, антивладини демонстранти сачекали су на изласку из владине зграде. Оптужили су је да је регрутовала симпатизере Моралесове власти и доводила их у град како би разбили протесте, наводе страни медији.

Напад на градоначелницу Арће осудио је предсједник Ево Моралес и потпредсједник Алваро Гарсија рекавши да је за демонстранте злочин бити жена, као и да се Боливија суочава са оним што је окарактерисао као нови талас фашизма.

У протестима је живот изгубио и један младић, што је укупно трећа смрт од 20. октобра, када су избори одржани.

Подсјећања ради, Ево Моралес је на власти од 2006. године, а 20. октобра је на изборима продужио свој мандат. Опозициони лидер Карлос Меса окарактерисао је те изборе као “монументалну превару”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана