Давутоглу Меркеловој:И даље ћемо одговарати на нападе YPG

Танјуг
Давутоглу Меркеловој:И даље ћемо одговарати на нападе YPG

Анкара - Турске безбједносне снаге наставиће да одговарају на нападе курдских бораца из састава Јединица за заштиту народа (YPG) на сјеверу Сирије, поручио је данас турски премијер Ахмет Давутоглу њемачкој канцеларки Ангели Меркел.

Давутоглу је њемачкој канцеларки у телефонском разговору рекао да Турска неће дозволити да та група "изводи агресивне нападе".


"Наше безбједносне снаге су одговориле и тако ће и наставити", рекао је Давутоглу, саопштила је канцеларија турског премијера.

Давутоглу је раније током дана потврдио да су турске снаге гађале мете курдских бораца YPG на сјеверу Сирије и позвао ту групу да се повуче са подручја које је недавно заузела.

"Осветићемо са за сваки корак (који су начиниле YPG)", рекао је Давутоглу одговарајући на питања новинара, што је уживо емитовала телевизија "Хабер", пренијеле су агенције.

Курдска милиција (YPG), главна је оружана снага Курдског врховног комитета, владе сиријског Курдистана.

Изворно ју је формирала 2004. Партија демократског јединства (PYD), а пребачена је у надлежност Курдског врховног комитета, који укључује PYD, 2012.

Сиријски Курди су потом одбацили захтјеве Турске да се повуку са положаја у близини границе на сјеверу Сирије које је турска војска гранатирала други дан за редом.

Лидер курдске Партије демократског јединства (PYD) Салех Муслим рекао је да Турска нема права да се мијеша у унутрашња питања Сирије.

Муслим је, такође, казао да су припадници Курда авио-базу коју су гранатирали турски војници освојили од терористичке организације Нусра фронт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана