Дачић: Није у мојој природи да будем протоколарни председник

Танјуг
Дачић: Није у мојој природи да будем протоколарни председник

БЕОГРАД - Избор на место председника парламента је резултат виђења председника Александра Вучија неке моје улоге као шефа друге партије по снази, а људи морају да схвате да функција не чини човека, него човек чини ту функцију, изјавио је данас нови предсједник Скупштине Србије и предсједник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић.

"Ако неко мисли да ћу бити протоколарни председник парламента, то једноставно није у мојој природи", рекао је Дачић на ТВ Хепи и истакао да су они који говоре да је мјесто предсједника скупштине деградација, или политички дилетанти, или злобници.

Додао је да није жељан извршне власти у смислу полуга које она има јер је законодавна власт у самом врху у систему подјеле власти пошто иза ње стоји народна воља и оцијенио да је ово је највиша функција на којој је до сада био.

Дачић је указао и да је његов избор на мјесто предсједника скупштине резултат прије свега Вучићевог сагледавања будућих међусобних односа и потребе да све институције власти изграђују свој врхунски ауторитет и легитимитет.

Подсјетио да је први пут ушао у парламент као посланик 1992. године, а да се од 1990. није десило да неки предсједник странке буде предсједник скупштине.

"Доста дуго смо разговарали каква би политичка комбинација могла да се направи, имајући у виду скоре изборе који нас чекају 2022. године", рекао је Дачић и додао да очекује све изборе осим локалних и покрајинских.

Он је оцијенио да парламент има и велику одговорност у условима када постоје одређене тензије и додао треба да буде мјесто гдје се одвија дијалог, мјесто са ким ће разговарати и међународни фактори.

Додао је и да представницу Европског парламента говоре да је за њих партнер парламент Србије.

На питање о политичком животу без опозиције у парламенту одговорио је да није у његовој надлежености да неког уводи у парламент, и да о томе треба да размишљају политичке странке.

Он је подсјетио да је као најмлађи посланик још 1992. учествовао у округлим столовима са опозицијом када је на опозициони захтјев уведен цензус од пет одсто, и додао да да сада није спуштен цензус на три одсто, СПАС Александра Шапића не би успио да уђе у скупштину.

"Овде је и наш циљ да видимо какве то имају примедбе друге неке странке везано и за изборни процес и за законе. Веома је важно да се расправља и о свим отвореним питањима у нашем друштву које нису само политичког карактера, већ су друштвеног значаја. Парламент је то место где би требало да се чују сви гласови који постоје у нашем друству", рекао је Дачић.

Оцијенио је и да је добро што је Муамер Зукорлић прихватио мјесто потпредсједника скупштине јер је он на неки начин сада опозиција.

"Наша опозиција треба да се пита у какву су ситуацију себе довели, јер ће гледати скупштинску расправу на телевизији", рекао је Дачић.

Предсједник скупштине најавио је да ће данас бити усвојен закон о министарствима, и да ће услиједити избор Владе Србије.

Он се сагласио да је један од значајних циљева борба против организованог кириминала, насиља и мафије, за шта је потребан низ кадровских одлука као и сагледавање низа законских и подзаконских рјешења неопходних за ту борбу.

Избором на мјесто предсједника Скупштине није се, каже, жртвовао за друге јер је дошао на вишу функцију.

"Ја сам прошао све то у извршној власти. Председник скупштине је друга личност /(у држави) по протоколу, то је тако због значаја институције саме скупштине", рекао је он.

Додао је да предстоји разговор око тога шта је у овом треннутку најбоље да обављају кадрови СПС-а у Влади Србије.

Сматра да је његов избор стратешка одлука и да ће скупштина дјеловати заједно и оперативно са предсједником Вучићем и Владом Србије кроз координацију свих активности.

"У Србију долази министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров у договору с председником Вучићем и он је затражио да дође у скупштину. Значајно је да скупштима има међународну активности - парламентарну дипломатију",рекао је Дачић.

Додао је да то ипак није приоритет већ је на првом мјести да скупштина ради ефикасно и одражава државно јединство.

Упитан о безбједности предсједника Вучића поводом објаве борбе против мафије Дачић је рекао да ће онај ко је синоним за борбу против мафије, бити на мети.

"Битно да службе безбедности воде рачуна о томе. Свакако се може очекивати одговор мафије. А то је борба од суштинске важности за друштво јер су мафија и организовани криминал канцер и треба се брзо и превентивно реаговати", закључио јеон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана