Да ли ће случај Тачи и Окороча добити епилог?

Агенције
Да ли ће случај Тачи и Окороча добити епилог?

Тужилаштво за ратне злочине упутило је захтјев Нигерији за обављање разговора са љекаром који тврди да су Хашим Тачи и гувернер Рохас Окороча трговали органима

Ова прича баца ново свијетло на проблем који још није добио судски епилог.

Хашим Тачи и нигеријски милијардер и гувернер Рочас Окорча организовали су мрежу трговине људским органима у Нигерији. Те тврдње спреман је да докаже нигеријски љекар који наводи да је Окорча био на клиници "Медикус" у Приштини у којој су се радиле нелегалне траснплантације органа.

Према тим наводима, они који су радили на тој клиници сада су ангажовани на истом послу, у Нигерији.

"Стојим иза сваке ријечи коју сам изговорио против Тачија и Окороче. Све информације и доказе о илегалној трговини органима спреман сам да подјелим са било којом званичном институцијом, укључујући и српско тужилаштво... Први пут у историји једна Влада учествује у трговини органима. Влада државе Имо користи медицинске институције како би омогућила трговину људима", рекао је Филип Нџаманзе из Нигеријске медицинске асоцијације.

Удружење породица несталих и отетих са Косова изненађено је новим информацијама у медијима.

"Сматрам да надлежни органи морају да дају одговоре и да се успостави веза са нигеријском владом да би се ти подаци потврдили или игнорисали, и да се породицама најзад каже нека истина јер ми већ 17 година, 16 година трагамо за својим члановима породица имамо много информација да су људи одвођени у околне земље око Србије али нисмо имали податке да се нешто тако могло догодити и да је била нека веза са Нигеријом", навела је Верица Томановић из Удружења породица отетих и несталих са Косова.

Ни послије деценије и по није позната судбина више од 530 Срба са Косова. Посљедњих неколико година све је мање ексхумација и потраге за несталима.

"У радним групама које постоје између Београда и Приштине је све мање одговора са приштинске стране и ми смо због тога веома повређени јер људи сами од себе нису могли нестати они су били предмет неког насиља", рекла је Томановић.

У овом предмету познатијем као Жута кућа саслушано је више од 200 свједока.

Наводе о трговини органима потврдила је и бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте, која је у својој књизи објавила да су 1999. године косовски Албанци пребацили на сјевер Албаније више од 300 особа којима су били жртве трговине органима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана