Да ли ће Русија и Кина направити војни савез?

Sputnjik
Да ли ће Русија и Кина направити војни савез?

Санкт Петербург - Русија и Кина су стратешки савезници који неćе стварати војне савезе и не раде ни против кога, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин на пленарном засједању Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

“Нисмо у војним савезима с Кином. Ми смо стратешки савезници, не радимо ни против кога, радимо за своје добро и за добро својих партнера. Не намјеравамо ништа да замјењујемо”, рекао је Путин на питање могу ли трговински односи Русије и Кине да замјене економске везе Русије са Западом.

Према ријечима руског предсједника, односи Русије и Европске уније увијек су имали вишеплански карактер, а трговинска размјена износила је више од 400 милијарди долара.

“Затим је та трговинска размјена пала, не нашом кривицом, нисмо ми увели та ограничења. Смањила се готово два пута, мада се сада, истина, приближава до 300 милијарди долара. Здрав разум превладава и трговинска размјена се повеćава. Ми смо отворени за сарадњу са свима”, додао је Путин.

Руски предсједник је нагласио да су односи Русије и Кине у међународној арени најважнији фактор стабилности у свјетској политици.

“Ни с једном другом земљом данас немамо такву дубину и ширину односа као с Кином. Заиста смо у пуном смислу те ријечи стратешки партнери, то се може реćи без икаквог претјеривања. Посебно је важно то што се код обје стране уочава тежња равноправном приступу рјешавању разних програма. Због тога су наше колеге подржале и зближавање с Кином у оквиру Евроазијске економске заједнице, имамо добар програм активности. Да, тамо има сложених питања у вези с груписањем робе, то је све на професионалном нивоу, разговара се, ријешава се. Увјеравам вас да наши стручњаци и кинески партнери рјешавају спорове у вези са сваким ставом. Крајњи резултат је проналажење рјешења — тежимо проналажењу тог рјешења и проналазимо га. У том смислу, мислим и увјерен сам да имамо веома добре перспективе”, рекао је Путин, преноси Спутњик.

Када је ријеч о свјетској политици у цјелини, он је додао да сарадња Русије и Кине на међународној сцени без икакве сумње представља најважнији фактор стабилности у свјетским пословима.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се од 6. до 8. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана