Чудна игра судбине за (не)суђене путнике авиона

Танјуг
Чудна игра судбине за (не)суђене путнике авиона

Два кобна лета авионима "Малезија ерлајнса" у року од само четири мјесеца завили су у црно многе породице, неке чак оба пута, али су поједине "срећнике у несрећи" оставили у невјерици пошто су, пуким случајем, за длаку избјегли смрт.

Један од таквих је Холанђанин Мартен де Јонге (29), који је и у једном и у другом случају у посљедњем тренутку отказао авионску карту - и 8. марта за лет МХ370 авионом који је без трага нестао изнад Индијског океана, и 17. јула за лет МХ17 који је оборен ракетом изнад Украјине, преноси француски лист "Фигаро".

Први пут, 8. марта, он је стигао на аеродром знатно прије полетања авиона тако да је одлучио да се укрца на ранији лет, а други пут - прошлог четвртка - у посљедњем моменту је, баш када се пријављивао за лет МХ17, утвдио да за Малезију постоји и јефтинији лет.

"Изабрао сам авион који је кретао у недјељу зато што је тај лет за 300 евра био јефтинији. Остало је било још само једно упражњено мјесто и ја сам га одмах резервисао", објашњава Јонге.

С друге стране, једна аустралијска породица је двоструко погођена узастопним катастрофама "Малезија ерлајнса": након што је прије четири мјесеца изгубила два своја члана који су летјели малезијским авионом и мистериозно нестали, прошлог четвртка је остала без још два члана.

Мари и Алберт Риск су се враћали у Мелбурн из Амстердама послије једномесечног одмора у Европи када су у четвртак погинули пошто им се авион срушио на истоку Украјине, пренијела је аустралијска штампа. Марин отац је ожењен женом чија је породица из Квинсленда изгубила два члана, Роднија и Мери Бароус, на лету МХ370 из Куала Лумпура до Пекинга.

"Нико то није могао да предвиди", каже Роднијев брат Грег говорећи о авиону који се срушио у Украјини, а што се тиче првог авиона истиче да "и даље чека одговоре".

Једна малезијска породица је, игром случаја, избјегла злу судбину прије четири мјесеца, али је зато прошле недјеље у несрећи авиона који се срушио у Украјини изгубила једног свог члана. Лист "Малезија инсајдер" пише о том суровом прсту судбине: једна стјуардеса која је радила у малезијској националној авиокомпанији у посљедњем тренутку је питала колегиницу да је замјени на лету 8. марта.

Међутим, прошлог четвртка се њен 41. годишњи супруг Санџид Синг, који је такође стјуард у истој компанији, мијењао са колегом да би могао да путује на релацији Амстердам-Куала Лумпур.

Он је један од 15 чланова посаде који су погинули у несрећи малезијског "боинга" 777 у Украјини, заједно са још 283 путника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана